PŘEDSILVESTROVSKÝ VICHR NA FRANCOUZSKÉ HOŘE…

31.12.2017 10:37 | Autor: Kamil Sojka

Mont Aigoual, na francouzské hoře Mont Aigoual (1 567 m n. m.). Tu je možné najít na jihu Francouzského středohoří, přibližně 60 km strmě severozápadně od přímořského Montpellier. V zásadě má trvalé bydliště hlášeno v průsmyku mezi domácím Francouzským středohořím a východnějšími velehorskými Alpami, i proto zdejší anemometr poměrně často zaznamenává docela vysoké cifry. Třeba tak jako v sobotu 30. prosince.

Mizivá viditelnost (do 100 m), stoprocentní vlhkost vzduchu, necelé 4 °C, severní až severozápadní vichr o středním tempu 100 až 110 km/h s nárazy až okolo 155 km/h. Toť ve stručnosti sobotní pozdní ráno a dopoledne na tomto jihofrancouzském „kopečku“. Zaměříme-li pozornost na periodu od 8:00 do 16:00, nabudeme znalosti o tom, že průměrná rychlost poryvů odpovídala cca 143 km/h. Jak si v tomto ohledu vedly nejneklidnější dny roku 2017?

V sobotu 4. března byl meteostanicí registrován náraz o intenzitě 176 km/h, a to jmenovitě 120 minut po půlnoci. Mezi 8:00 až 16:00 se údernost větru pohybovala v průměru kolem 102 km/h, takže nebyla tak násilnická jako včír. V celodenním kontextu se jednalo o 112 km/h, to je pořád méně než před dneškem (do pozdního odpoledne bezmála 130 km/h).

Druhý nejintenzivnější větroměrný údaj letoška byl pořízen v pondělí 6. března ve 14:00 – 173 km/h. Počínaje osmou a konče šestnáctou hodinou, průměrná větrná nárazovost činila cirka 133 km/h, tudíž ani v tomto případě nebyla větší než před Silvestrem. Bronzový neboli třetí nejintenzivnější větroměrný údaj právě končícího roku se zrodil v pondělí 6. února, přesně v 6:00, a to 162 km/h. V termínu probíhajícím od osmé do šestnácté hodiny nárazy větru tančily, v rámci průměrnosti, okolo 128 km/h, přičemž epocha od 0:00 do 24:00 naservírovala 129 km/h.

Prostě sečteno a podtrženo – byť větrné maximum soboty 30. prosince (155 km/h) k sejmutí zlaté soboty 4. března (až 176 km/h), stříbrného pondělí 6. března (až 173 km/h) a bronzového pondělí 6. února (až 162 km/h) nestačilo, svým větrným průměrem v sousedství 140 km/h se stupňům vítězů vyrovnal, ba je i překonal.

To by k tématu asi bylo vše, na závěr však ještě kvapná odbočka do Chicaga.

Třetí nejpočetnější lokalita ve Spojených státech amerických zažívá zimní žně, doslova a do písmene. Od Vánoc, to jest od pondělí 25. prosince, Chicago hostí jeden ledový den (nejvyšší denní teplota je nanejvýše rovna -0,1 °C) za druhým. Boží hod vánoční nešel přes -6,1 °C (hned po půlnoci), náš Štěpán nepřekročil -15,0 °C, středa zůstala pod -14 °C, čtvrtek si vystavil stopku v podobě -9,4 °C a pátek se opičil, neb na svět přivedl denní maximum -9,4 °C. Čili momentálně pět ledových dní v řadě (momentálně se zdá, že jich bude nejméně 14). Otázkou jest – délka chicagské nejsnaživější „ledové epizody“ činí?

Správně, odpovědí je 43 dní (28. prosince 1976 až 8. února 1977). 1 032 hodin neznajících 0,0 °C a více. Něco takového zima 2017/2018 v českých nížinách s největší pravděpodobností neukáže. 🙁

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...