LENOST SOUČASNÉ ZIMY

3.1.2018 9:53 | Autor: Kamil Sojka

Tristnost, nic víc, nic míň. Řeč je nyní o obsahu mapy znázorňující ponovoroční ranní teploty na starém kontinentě, jenž byl ze zimního pohledu opravdu tristní. Pomineme-li severní polovinu evropsko-asijského pomezí, to znamená východní partii evropského Ruska, tak fakticky nikde nebylo k vidění -10 °C a méně. Úterní nejnižší jiterní starokontinentální hodnoty se držely v blízkém sousedství -5 až -7 °C, vzhledem k datu žádná sláva.

Hranice -10,0 °C prozatím nebyla pokořena ani v Moskvě, kde se období od 1. 12. 2017 do 1. 1. 2018 dopracovalo k průměrné teplotě 0,0 °C s celkovým rozpětím od -7,4 °C (Štěpán) do 8,0 °C (stříbrná neděle). Sněhu taktéž poskrovnu, nanejvýše 14 cm (druhá prosincová sobota). Loni byla ruská metropole v téže periodě (tj. 1. 12. 2016 až 1. 1. 2017) zimnější, ve středním smyslu nabídla -4,4 °C s tím, že třetí pátek loňské zimy slevil až na -18,9 °C a že v uvozovkách nejteplejší byl Nový rok, jemuž se podařilo tečovat 2,0 °C. Nejzasněženějším dnem se stal konec druhého prosincového pracovního týdne, poněvadž disponoval až čtvrt metrem sněhu. Decentně k pláči může být i to, že ani v termínech 1. 12. 2013 až 1. 1. 2014 a 1. 12. 2014 až 1. 1. 2015 tolik nechladno nebylo, v prvním případě byl průměr roven -1,6 °C (minimum -16,8 °C), v tom druhém -3,8 °C (minimum -18,5 °C).

Ani švédský Stockholm prozatím nezažívá kdovíjak kvalitní zimu. Prvních 768 hodin stávajícího troposférického ročního období ve švédském hlavní městě nabídlo teploty motající se v průměru okolo 1,6 °C, přičemž všezahrnující rozpětí činilo -4,2 až 6,8 °C. Pravdou však, že vstupních 46 080 minut zimy 2016/2017 bylo ještě teplejších se střední teplotou 2,2 °C s ne méně než -5,9 °C a ne více než 10,4 °C. Přesto stockholmský lid o dokonalé zimě ani náhodou hovořit nemůže.

Nenastala-li přítomnost sebevědomějších mrazů v jižních částech Skandinávie a ani v západním Rusku, je nanejvýš jasné, že ani v České republice třeskuté mrazy zimomily uspokojovat nemohly. K nám se totiž dostanou právě jen od severu (ze Skandinávie) nebo severovýchodu (z Kremlu a spol.).

České statistiky zaměřující se na nynější zimní dekádu beze sporu „zdokonalily“ Vánoce spolu se Silvestrem a Novým rokem. Vždyť jen závěrečná čtyřiadvacetihodinovka letopočtu 2017 českému národu dopřála desítky antizimních teplotních rekordů, připomeňme žateckých 13,1 °C (nejteplejší Silvestr od 30. let 20. století), mosteckých 12,5 °C (nejteplejší Silvestr od 60. let 20. století) nebo pražských 12,4 °C (nejteplejší Silvestr od 70. let 20. století). Ono těch dní s maximem 6,5 °C a více vlastně již bylo hodně (do Nového roku), učiňme menší souhrn:

Pardubice – čtrnáct, České Budějovice – jedenáct, Praha (Libuš) – deset, Brno – deset, Ostrava – osm, Plzeň – osm, Liberec – šest, Ústí nad Labem – pět a tak dále.

Čistě jen pro zajímavost počet dní s maximem 6,5 °C a více v době od 1. 12. 2013 do 1. 1. 2014:

Pardubice – dvanáct, České Budějovice – deset, Praha (Libuš) – devět, Brno – dvanáct, Ostrava – sedm, Plzeň – sedm, Liberec – osm, Ústí nad Labem – šest a tak dále.

Teplo bylo, je a přinejmenším ještě nějaký ten den bude.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...