CYKLÓN AVA A SRÁŽKOVÉ ŽNĚ U ARNHEMSKÉ ZEMĚ

6.1.2018 8:49 | Autor: Kamil Sojka

Tropická tlaková níže Ava, jejíž srdce v pátek 5. 1. 2018 tepalo u východního pobřeží Madagaskaru, jmenovitě u bezmála třísettisícového města Toamasina, nakonec na Saffir-Simpsonově stupnici doputovala až na pomezí cyklónu 2. a 3. kategorie, jelikož včera produkovala vítr o maximální průměrné rychlosti okolo 180 km/h. Původní předpoklady předpovědních modelů hovořících o přinejhorším „jedničce“ se tím pádem mýlily.

Vývoj tropické cyklóny Ava:

2. 1. 2018 – tropická bouře (větry kolem 65 km/h)

3. 1. 2018 – tropická bouře (větry kolem 70 km/h)

4. 1. 2018 – tropická bouře, cyklón 1. kategorie (větry kolem 80 až 130 km/h)

5. 1. 2018 – viz. výše

Ještě ve čtvrtek bylo ve zmíněné Toamasině celkově příjemně, anemometry povětšinou mluvily o mírných až trochu čerstvých podmínkách (dle slov přesných cifer se nejčastěji jednalo o 25 až 35, přechodně až 40 km/h), k tomu teploty mezi 24 až 28 °C a do toho nějaká ta kapka deště… Všem, kteří zhlédli aktuální družicové snímky či jen v rychlosti prolétli prognózy počasí, však bylo jasné, že konec pracovního týdne přinese výrazné zhoršení nálady paní troposféry. Trajektorie cyklónu Ava totiž vedla prakticky přímo přes ni.

Příjemných 25 °C, avšak k tomu intenzivní zavlažování a především problémový vítr prezentující se poryvy překračujícími hranici 100, později 130 km/h. Toť ve stručné stručnosti charakter pátečního dopoledne a částečně také odpoledne v Toamasině. Cyklón Ava by měl coby „jednička“ až „dvojka“ zasáhnou více méně celý východní (pobřežní) sektor Madagaskaru, začátek letopočtu 2018 tu tím pádem bude poněkud nešťastným.

A nyní se z největšího afrického ostrova vydejme přes celý Indický oceán až na sever Austrálie, přesněji do západního sousedství Arnhemské země, to znamená do metropolitního Darwinu a jeho okolí. Zde se před víkendem žádná tropická tlaková níže neodehrála, nicméně hyperaktivní konvekční činnost se postarala o hyperaktivnější srážkové úhrny.

Příkladem půltisícové městečko Batchelor nalézající se přibližně 70 km jižně od centra Darwinu v pátek hostilo dohromady 48 mm srážek, konkrétně je řeč o časovém úseku od 15:00 do 21:00. Byť je australský kontinent obecně suchý až vyloženě přesušený, jeho severních partií se to úplně netýká. Ačkoli je v Batcheloru střední úhrn srážek vztahující se na 5. leden roven 8 mm, z čehož vyplývá nadprůměrnost letošního 5. ledna, legendárních 134 mm z roku 2008 pokořeno nebylo.

Včerejšek byl dále vskutku srážkonosný na severozápadě Melvillova ostrova, kde v Pirlangimpi za 6 hodin (15:00 až 21:00) napršelo 73 mm deště. Denní průměr odpovídající 13 mm se stal pramalým, avšak historických 133 mm podaných 5. lednem 1983 odolalo.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...