ZÁPADNÍ POBŘEŽÍ FLORIDY CÍLEM OSOBITÉHO MRAZU

19.1.2018 9:24 | Autor: Kamil Sojka

Zápornějším teplotám se do Česka pořád nechce a ani devětačtyřicátá čtyřiadvacetihodinovka právě probíhajícího troposférického ročního období na tomto pro leckoho nelíbivém faktu nic nezměnila. Taktéž pohled na nejméně vzdálenou přítomnost neustále skloňuje Atlantik neboli obecně západní až severozápadní proudění, toto uspokojením všech tuzemských lovců mrazů doopravdy neskončí. Mrazově fádní byly rovněž čtvrté nejnižší noční/ranní teploty stávajícího týdne. Vždyť se stačí podívat na teploty poskytnuté sedmou hodinou:

Praha (Libuš): 1,3 °C

Praha (Kbely): 1,1 °C

Praha (Ruzyně): 0,5 °C

Brno: -1,5 °C

Ostrava: 0,2 °C

Plzeň: 0,5 °C

Liberec: -0,5 °C

Ústí nad Labem: -0,4 °C

České Budějovice: 0,4 °C

Pardubice: 0,9 °C

Za nejméně teplou osmnáctou hodinou letopočtu 2018 bylo nutné vycestovat na vrchol Moravskoslezských Beskyd, tedy na Lysou horu, která tu dobu strávila zlehka pod hranicí -7,0 °C. Samozřejmě pokud opomeneme nečistokrevně českou Sněžku, tam Poláci evidovali -8,5 °C (a hnedle 110 cm sněhu). Ruku na srdce, nic extra. Nemluvě o tom, že severoamerický kontinent znovu pustil teplem nepoznaný původem severokanadský vzduch až k Mexickému zálivu, načež mnozí Jižané zas mohli s údivem hledět na ledové krystalky na svých automobilech. Mráz protentokrát pronikl až do centrálního sektoru západní Floridy, jeho cílevědomost pocítila i Tampa.

Meteorologové v Tampě začali s profesionálním sledováním a zaznamenáváním počasí v roce 1890, jinak řečeno před 128 lety. Nahlédneme-li do útrob tampského meteodiáře, mimo jiné dojdeme ke zjištění, že 18. leden byl nejpodchlazenější v ročníku 1965, 1977 a 1981, když si zdárně zaflirtoval s Fahrenheitovou devětadvacítkou, v překladu do češtiny přinesl až -1,7 stupně Celsia.

Středa 17. ledna do Tampy dovezla až 20,6 °C, přičemž v nočních a ranních hodinách neslevila pod 9,4 °C. Čistě jen pro informovanost (vzdělanost), nejvyšší denní minimum tampského 18. ledna pochází ze sezóny 1925 a činí 20,0 °C, nejnižší denní maximum odkazuje na rok 1997 a odpovídá 9,4 °C. Tropy tento den prozatím nepamatuje, jeho stropem jest 28,9 °C (1990). Ovšem přídomkem mrazový se již pochlapil. A nikoli pouze v roce 1965, 1977 a 1981.

Ve čtvrtek 18. ledna 2018 v 7 hodin a 0 minut (plus mínus) tampský chladoměr naměřil -1,7 °C. Z toho bleskurychle vyplývá, že bylo přinejmenším vyrovnáno aktuální totální minimum 18. ledna. Postaraly se následující desítky minut o ještě mrazivější cifru? Odpovědí budiž -1,7 °C.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...