PÁTEČNÍ BLÍZKOVÝCHODNÍ CYKLONÁLNÍ NEPOKOJ

20.1.2018 9:49 | Autor: Kamil Sojka

Nejdříve výčet několika nedávných troposférických výtržností za hranicemi Blízkého východu:

Tropická tlaková níže, ve vrcholné fázi života cyklón 3. kategorie, jménem Berguitta nakonec Mauricius zbičovala větrem o maximálním nárazovitém tempu „pouze“ v okruhu 120 km/h, v černé kronice věnované tropickým cyklónám proto naštěstí neskončí. Kupříkladu ve vnitrozemském stotisícovém městě Vacoas-Phoenix se Berguitta prezentovala poryvy nanejvýše okolo 95 km/h. Sousední Réunion skloňoval především srážky, ojediněle jich totiž napršelo až přes 800 mm. Krátký pohled na réunionské velké vody najdete třeba zde.

Divoška Bedřiška (Friederike) se na vrcholu České republiky – na Sněžce – blýskla větrnými údery o stropové intenzitě 170 km/h, nicméně v sousedním Německu, jmenovitě na Brockenu byl anemometrem naměřen náraz o síle úctyhodných 205 km/h. Teploměr při tom ukazoval -4 °C, z toho vyplývá pocitová teplota plus mínus -20 °C.

Za poslední ani ne tak výtržností se musíme vydat za Atlantický oceán. Poprvé od 12. února 2010 byla ve všech padesáti amerických státech k vidění sněhová pokrývka, a to přesně teď ve středu čili 17. ledna 2018.

A teď už nastal správný čas zavítat na Blízký východ.

Horší viditelnost (do 400 m), rtuť teploměru v prostoru od 15 do 18 °C, ručičky mechanického vlhkoměru v rozmezí od 30 do 40 %, avšak v první řadě drsné jižní proudění o průměrné rychlosti až 70 km/h s úhozy až necelých 100 km/h. Takto zhruba vypadalo pátečního dopoledne v iráckém Baládu, který je prý domovem pro asi 80 000 lidí a jenž se nalézá zhruba 80 km severně od centra Bagdádu. Nepohodlné povětrnostní podmínky a rozvířený pouštní písek však nehlásil pouze Balád, divočeji bylo i na řadě dalších míst.

Za vším stála oblast nízkého tlaku, jejíž střed se ještě před pátkem zdržoval nad západem Černého moře. Ta nejen do Iráku dovála vlhkost, vzdušná instabilita a mimo jiné taktéž masivní hory posléze přispěly k tomu, že se přeměnila na oblačnost, mnohdy dosti kupovitou a tím pádem i srážkonosnou. Srážky se konaly hlavně v kopcích, dešťové kapky přesto zamířily také do nížin, příkladem do Mosulu (223 m n. m.), jehož teplotní křivka v 15:00 informovala o 9,6 °C. Na jihu Iráku, kde se cyklóna začala prosazovat až později, bylo o poznání tepleji, příkladem skoro milionová Násiríja v témže čase nabízela 22,8 °C.

Meteorologická stanice s pracovištěm v lokalitě známé jako Amarah (9 m n. m.) včera 180 minut po poledni podala zprávu o tom, že burácí vichr o středním tempu 79 km/h a že dohlednost v důsledku letuschopných písečných zrn spadla kamsi pod 300 m. Družicové záběry dokazují, že tou dobou jižním Irákem putovalo pásmo plně vyzrálých mračen, vzhledem k tomu lze poskytnutým datům jaksi věřit. Rovněž relativně nedaleká Basra to v podstatě dosvědčuje, její měřící přístroje vyjma hyperaktivního písku evidovaly, že vítr vane průměrnou rychlostí 55 až 70 km/h.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...