(NE)SNĚHONOSNÁ VÍKENDOVÁ TLAKOVÁ NÍŽE

22.1.2018 8:34 | Autor: Kamil Sojka

Cheb v rané fázi soboty 20. 1. 2018, tím je myšleno v 7 hodin, kdy jsou vzhledem k nepřítomnosti letního času dostupná meteostaniční hlášení obsahující také zmínku o nejnižší noční (ve většině případů i denní) teplotě a výšce případné sněhové pokrývky, celý český národ informoval o tom, že je držitelem 5 cm silného sněhobílého koberce a že kolem 2. hodiny vychladl na -1,2 °C. Při završení 19. hodiny téhož dne poinformoval, že na zemském povrchu pořád pobývá pěticentimetrová sněhobílá krytina, přičemž teplota vzduchu činí -0,2 °C, což nejednoho zimomila zahřálo na srdéčku, neb bylo v podstatě jisté, že to srážkové pásmo, které se chystá k migraci z Německa do České republiky, přinese nějakou tu sněhovou vločku.

Skutečně doneslo, v neděli 21. 1. 2018 v 7 hodin chebská meteostanice upřesnila, že hloubka sněhové přikrývky odpovídá 12 cm. Co se srážek týče, v onom dvanáctihodinovém horizontu jich do srážkoměru zavítalo celkem 6 mm, lze proto říci, že znovu platilo, že 1 mm srážek = plus 1 cm sněhu. Chebští se díky sobotně-nedělnímu angažování ze strany srážkové aktivity dočkali pro tuto chvíli nejsněhobělejšího dne meteozimy 2017/2018, na stříbrný post sestoupil 18. leden (18 cm).

Předpovědní modely o víkendových nočních srážkách avizovaly již v průběhu pracovního týdne, rovněž měly pravdu v tom, že nebudou celoplošného charakteru, že se budou týkat obzvláště česko-německého pomezí, to znamená Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje. Přechodně se objevila idea, že se něco významnějšího udá také v Ústeckém a západním Středočeském kraji, nakonec z toho ale poněkud sešlo. O sněžení se postarala mdlejší oblast nízkého tlaku, která do našeho vzdušného prostoru přilétla od západu. Plus mínus. Nárůst sněžného bohatství (někde spíše zredukování sněžné chudoby) se samo sebou netýkal pouze Chebu.

Karlovy Vary v sobotu večer zkrášlovalo 7 cm sněhu, o 12 hodin později se už jednalo o 15 cm.

Ve jakoby velkoměstské Plzni se předvčerejší večír prezentoval symbolickým popraškem (a 1 °C), následné jitro všechny obyvatele i návštěvníky Plzně přivítalo 6 cm tlustou sněhobílou dekou. Stejně jako v Chebu se tato cifra pasovala do pozice prozatímního sněžného stropu právě probíhající zimní dekády. Ve Varech už viděli více ledových krystalků, v neděli 17. 12. 2017 dohromady 17 cm.

Přimda se dostala do fakticky totožné situace jako Plzeň. Ovšemže, vertikální umístění tohoto cípu evropského srdce je vyšší než to plzeňské, toť důvodem, proč na Přimdě v pokročilém věku předpředešlého dne leželo 28 cm sněhu, nicméně mezi sobotním večerem a nedělním ránem obdržela tolik sněhu co Plzeň, když naměřila 34 cm. I tu se jednalo o sněhem nejobdařenější pasáž stávajícího troposférického ročního období, zastíněno pondělí 18. 12. 2017 a jeho 31 cm.

Churáňov strávil sobotní 19. hodinu na 77 cm sněhu, po uplynutí 720 minut si uvědomil, že je kousíček pod hranicí 80 cm, v této sezóně poprvé.

Na půli cesty mezi Plzní a Temelínem v rozebíraném čase napadly 3 cm sněhu, ze sobotních 7 cm se rázem stalo nedělních 10 cm. Největší úspěch zimy? Ne, úvod vánočního týdne ho vlastnil až 14 cm.

A sic nový týden započne chladnějším jitrem, dále to moc růžově (zimně) nevypadá. Únor překvapí…

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...