VÝCHODNÍ ASIE TERČEM NELÍTOSTNÉHO SEVERÁKU

25.1.2018 7:56 | Autor: Kamil Sojka

Dva týdny před zahájením XXIII. zimních olympijských her se nejen hostitelská Jižní Korea ocitla v ledové sprše, kterou je míněn přítok pořádně prochlazeného vzduchu majícího kořeny až nad Severním ledovým oceánem. Jakým způsobem se dostal až pod 30. severní rovnoběžku, to jest až někam na rovnoběžkovou hladinu egyptské Hurghady? Je to jednoduché, ostatně jako vždy, protentokrát zkrátka a jednoduše využil vhodného postavení tlakových výší na trase vedoucí od severní Číny přes Mongolsko a Rusko až do „vnitrozemí“ Severního ledového oceánu a tlakových níží pobývajících podél východoasijského pobřeží. Prostě klasický arktický expres, který se u nás již nějakou tu neděli neudál.

Začít můžeme na severovýchodě Číny, přesněji na severu Vnitřního Mongolska a v sousední provincii Chej-lung-ťiang. Například v městečku Túlǐhé (cca 740 m n. m.) bylo včera ráno naměřeno až -45,5 °C, bez diskuze nejnižší teplota za posledních xtero týdnů. Počínaje 1. prosincem a konče 23. lednem se teploty v Túlǐhé pohybovaly v průměru okolo -29,7 °C, přičemž o největší kosu se postaral 22. leden, jenž teplotu vzduchu skosil až k -44,8 °C. Následné úterý taktéž prolomilo hranici -44,0 °C, když v pokročilé pasáži jitra slevilo až na -44,5 °C. Čtyřicetistupňové mrazy v Túlǐhé odstartovaly v sobotu 20. ledna skrze minimálních -40,0 °C, konec týdne poté přispěl až -44,2 °C. Středa byla mimochodem nejchladomilnějším dnem od 7. ledna 2013, v němž místní čelili až -46,1 °C.

Milost neznající mráz nedělal společnost jen venkovu, velkoměsto Charbin, které je lidnatější než celá Česká republika, úvodem včerejška tečovalo -34,6 °C. V tomto případě se už opravdu jednalo o jakýsi extrém, poněvadž přinejmenším v desátých letech právě probíhajícího tisíciletí charbinská meteorologická stanice do takového záporu nešla. Budiž známo, že údobí od 1. ledna 2010 do předvčerejška do tohoto koutu Čínské ledové republiky přineslo v průměru 4,7 °C, plus mínus, se stropem 37,8 °C (26. červen 2010) a základnou -34,0 °C (23. leden 2018).

Ruský Vladivostok během středečního ranního času zamířil až k -24,5 °C. Budeme-li ignorovat úterních až -24,9 °C, tak nebude nepravdou, že učinil nejhlubší ponor od soboty 15. ledna 2011, v níž se dotkl hranice -26,4 °C. Nový zápis do vladivostockých počasových dějin se nicméně nekonal, v letopočtu 1923 totiž 24. leden donesl až -29,0 °C a 23. leden v sezóně 1922 políbil -25,9 °C.

Severokorejská metropole jménem Pchjongjang v polovině nynějšího pracovního týdne zaznamenala pád až k -19,3 °C, z čehož vyplývá, tedy nezpracoval-li velký vůdce také měřící přístroje, že se na pchjongjangské půdě objevila teplem nejméně obdařená hodnota od čtvrtka 10. ledna 2013, který hlavnímu městu Severní Koreje věnoval dar v podobě až -19,9 °C. V meziobdobí, tudíž ve dnech 11. ledna 2013 až 23. ledna 2018, pchjongjangský národ nezhlédl méně než -18,8 °C (24. leden 2016).

Jižnější Soul se jevil o něco teplejším, středu strávil mezi -16,3 až -10,7 °C, čili mimo jiné pěkný arktický den (po dobu všech 24 hodin jasno). Sněhu však pramálo, spíše vůbec žádný. Zatímco Pchjongjang měl tu čest s nejagresivnějším mrazem za uplynulých x ročníků, v Soulu pouze napodobili 24. leden 2016 a jeho až -18,0 °C. Přesto jižní půlka Korejského poloostrova připomínala zimu mnohem více nežli o poznání severněji žijící Česko.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...