(NE)NASNĚŽILO DOST

8.2.2018 7:30 | Autor: Kamil Sojka

Středeční den se více méně v celé České republice nesl v duchu oblačné až zatažené oblohy a na většině území se taktéž skloňovaly srážky, které až na malé výjimky sympatizovaly s aktuálním ročním obdobím. Proč? Další jihoevropské oblasti nízkého tlaku postupující z centrálního Středomoří do východní Evropy se přeci jen podařilo trochu té srážkonosné oblačnosti protlačit i do evropského centra. Proto. A s ohledem na její trajektorii nepřekvapí, že se opět věnovala Chorvatům a spol. Například Ogulin se díky ní znovu dostal nad půlmetrovou hranici, když včera ráno hlásil 58 cm sněhu. Zásluhou toho se středa stala nejzasněženějším dnem od 12. února 2015 (59 cm). V mezičase, takže mezi 13. únorem 2015 až 6. únorem 2018, ho v Ogulinu pobylo nanejvýše 56 cm. Sněžné žně se rovněž konaly v jižnějším městě Gospić, kde se středeční jitro pochlubilo 52 cm silnou sněhovou pokrývkou. I zde šlo o nejsněhobělejší moment od poslední třetiny meteozimy 2014/2015, konkrétně od jejího 10. února (56 cm).

Na minimálně 291 634, plus mínus, Čechů-Slezanů se v polovině tohoto týdne usmálo zimní štěstí. Narážka nyní samozřejmě nenaráží na nikoho jiného než na Ostravu, slezskou metropoli. Ta vskutku pořádala sněžné žně, vždyť v čase 13:00 až 19:00 obdržela takřka 10 mm srážek, čistě ve formě ledových krystalků a při teplotách zlehka pod bodem mrazu (v průměru cirka -1,6 °C). Nešokuje tudíž, že nám Ostrava poněkud zbělala – z ranních 0 cm na večerních 10 cm. Ostravané byli svědky nejintenzivnějšího sněžení stávající zimní dekády, jež se zároveň postaralo o její prozatímně nejslušnější přikrývku. Na druhou stranu nicméně bída, loňská zima totiž Ostravanům nadělila až 28 cm sněhu (začátek února). Čili pořád je co dohánět.

Co Brno?

Žádná hitparáda. V poledne a krátce po něm možná při velmi decentně záporných hodnotách nasrážkovaly 2 mm srážek, ovšem posléze jako když utne (ano, něco málo ještě přibylo) a teplotní křivka (vyjadřující dění ve výšce 200 cm nad zemí) k tomu vyletěla až na 0,8 °C. Navzdory menší nepřízni brněnská meteorologická stanice v 19 hodin naměřila 3 cm sněhu, což není k zahození. Obdobně na tom byl i rakouský Poysdorf, ten v tutéž chvíli kromě několikacentimetrové (a malinko zvlhlé) bílé dečky disponoval necelým 1 °C.

Jakási simulace Brna proběhla v západnější Náměšti nad Oslavou, kam oblaka také doručila 4 cm sněhu. Naopak v jižnějších Kuchařovicích byl předčtvrteční večír zkrášlen 6 cm sněhu, přičemž nedaleké jaderné Dukovany pocukrovaly 3 cm sněhu, tak jako Holešov.

Slabě úsměvná může být ta skutečnost, že na nížinatou Ostravu oblaka nakydala 10 cm zmrzlé („zkrystalované“) vody, zatímco Lysá hora se musela spokojit s pouhým pěticentimetrovým přírůstkem. Bylo by dobré poznamenat, že vrchol Moravskoslezských Beskyd omýval vítr produkující nárazy o 45 až 60 km/h, což není úplně málo. Přesto býti pravdou, že Ostravany měly sněhové vločky raději. Ostrava!!!

Úplně nejhůře na tom byl Karlovarský, Ústecký a Severočeský kraj, je srážkové pásmo totálně ignorovalo. Avšak ani Hlavní město Praha na tom nebylo nejlépe. Třeba příště.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...