POVALENTÝNSKÉ MRAZY

16.2.2018 8:37 | Autor: Kamil Sojka

Meteorologická stanice mezinárodního letiště Jože Pučnika, které slouží metropolitní Lublani, od jejíhož centra je vzdáleno něco málo přes 19 km, ve čtvrtek 15. února zaznamenala nejnižší denní teplotu -14,7 °C. Ve smyslu slovinské sítě synoptických meteorologických stanic se jednalo o bronzovou hodnotu, chladněji bylo pouze v alpských oblastech (Kredarica -18,5 °C, Rateče -17,2 °C). Jelikož lublaňský letištní areál v předchozích dvou a půl měsících do takovýchto Celsiových hlubin neslétl, byl svědkem nejledovějšího dne zimy 2017/2018. Naposledy se takováto kosa (-14,7 °C a méně) udála před rokem, jmenovitě ve středu 11. ledna v podobě až -17,1 °C. K letošním povalentýnským -15 °C kromě vyššího tlaku (až 1027 hPa) a malé oblačnosti přispěla i sněhová pokrývka o tloušťce 23 cm (nejsněhobělejším dnem stávající zimní sezóny je nadále 7. únor, jehož sněžným skórem je 33 cm).

Jaké denní minimum bylo včera naměřeno přímo v hlavním městě Slovinska? Věřte tomu, nebo ne, ale pouhých (chabých) -5,9 °C. Se sněhem to bylo podobné, a to 18 cm. V neděli 10. prosince centrální Lublaň vychladla až na -6,5 °C, od té doby podchlazenější nebyla. A s ohledem na aktuální předpověď počasí lze povědět, že v nejbližších dnech druhá prosincová neděle přemožitele nenalezne.

Pokud jste někdy cestovali autem do Chorvatska, dost možná se Vaším společníkem stal takřka stotisícový Maribor. Avšak nejspíše jen na mžik – ačkoli je to velkoměsto (očima slovinských poměrů), v letních měsících se mění v dosti tranzitní prostor. Jadran je hold Jadran. Nicméně pakliže byste se přes Maribor vydali také před dneškem, dejme tomu z Prahy, je velmi reálné, že by Vás donutil zastavit. Důvod? Troposférické podmínky. Byť povalentýnská Praha osvěžila, příkladem v Libuši rtuť teploměru klesla až k -7,4 °C, čímž byl ustanoven zjev teplotního dna zimní dekády 2017/2018, o ledových krystalcích uvelebených nejen na spících trávnících mohla leda tak snít. Zato Maribor nikoli, do čtvrtého dne tohoto týdne vstoupil s deseticentimetrovou přikrývkou. Nemluvě o tom, že v blízkém sousedství 7. hodiny tečoval -8,7 °C (stříbrná neděle přinesla až -12,4 °C).

Ranveje chorvatského Zadaru dne 15. 2. 2018 kolem 5:30 hostily až -6,1 °C, v tomto případě šlo o nejsmysluplnější mráz od pondělí 30. 1. 2017, v němž teplotní křivka políbila -6,3 °C. O pár kilometrů severozápadněji, v jedné nejmenované zadarské ulici omývané vodami Jaderského moře, na mrazový den nedošlo. Avšak nechybělo mnoho, jen 0,5 °C. Z toho logicky vyplývá, že včerejší denní minimum bylo rovno 0,4 °C. Podíváme-li se na teplotní charakter období od 1. 12. 2017 do 14. 2. 2018, dojdeme ke zjištění, že jen jedna čtyřiadvacetihodinovka disponovala méně než 0,4 °C. Řeč je o úterý 19. 12. 2017 a jeho až -0,7 °C.

Stejně jako ve středu 14. 2. 2018, taktéž ve čtvrtek 15. 2. 2018 se v čele pomyslné tabulky tuzemských nejnižších denních teplot ocitla Modrava-Rokytská slať. Ta po valentýnském nezdaru pokořila hranici -26,0 °C a poohlédla se po mezi -27,0 °C. Žijící legenda jménem -38,1 °C datující se na 6. 2. 2012 se přesto ani trochu nezapotila.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...