DENVER BĚHEM 18 HODIN SLEVIL O 59 STUPŇŮ

21.2.2018 8:44 | Autor: Kamil Sojka

Na přelomu let 1978 a 1979 se na nespočtu míst v Československu ochladilo až o 30 stupňů Celsia, z pohledu Američanů (a některých Asiatů) až o více než 50 stupňů Fahrenheita. Vzhledem k tuzemským podnebným (počasovým) možnostem se tato událost vepsala do historie. V hlavním městě středoamerického Colorada, jímž je sedmisettisícový, při braní zřetele na aglomeraci tříapůlmilionový Denver, by však takovýto troposférický počin v pomyslné síni slávy nejspíše neskončil. A i kdyby ano, kdovíjak dlouho by tam nepobyl. Dnes bychom ho tam hledali marně.

Před několika dny, v neděli 18. února v mladších odpoledních hodinách, se rtuť denverského teploměru vyšplhala až na 20,6 stupně Celsia neboli 69 stupňů Fahrenheita. Tato nejvyšší denní teplota se ve smyslu této čtyřiadvacetihodinovky a letopočtů 1872 až 2018 umístila na bronzové příčce, takže nic všedního. Stříbrným denním maximem 18. února jest 21,7 stupně Celsia (1930) a tím zlatým 22,8 stupně Celsia (2016). Základním kamenem silné hřejivosti konce minulého týdne byl anticyklonálně-cyklonální přenos teplého vzduchu pocházejícího z Mexika a dopad majestátných hor lemujících prakticky celý západ Spojených států včetně Colorada.

Krátce po zjevení se oné Fahrenheitovy šedesát devítky se ale proudění začalo rychle měnit. Izobarická dálnice spojující Mexiko s Coloradem se uzavřela a navzdory nelibosti všech denverských teplomilů se postupně prosazovala prostorná tlaková výše, jejíž střed se rozhodl pro emigraci z jihozápadní Kanady do (severo)západních USA. Přičteme-li k tomu pomoc ze strany protikladných tlakových polí pobývajících v její těsné blízkosti, nepřekvapí, že nejen do coloradské metropole vnikla masa prochlazeného kontinentálního a tím pádem suchého vzduchu.

Předevčírem, v pondělí 19. února v pokročilém věku jitra, přesněji v 8 hodin, denverská teplotní křivka ohlašovala, že teplota vzduchu odpovídá 10 stupňům Fahrenheita. Jak všichni víme, 10 stupňů Fahrenheita představuje -12,2 stupně Celsia. Později se ukázalo, že nešlo o pondělní nejnižší denní teplotu, ta byla evidována až ve večerním čase, a to -16,1 stupně Celsia. Totální minimum 19. února, jímž je rovných -20 stupňů Celsia, odolalo, nicméně stříbrem letošní 3 stupně Fahrenheita ověnčeny byly.

Podstatné je to, že Denver během 18 hodin slevil o 59 stupňů – v neděli ve 14 hodin 69 stupňů, v pondělí v 8 hodin 10 stupňů. Našima očima Denver během 18 hodin slevil o 32,8 stupně – v neděli ve 14 hodin 20,6 stupně, v pondělí v 8 hodin -12,2 stupně.

Prahnete-li po informaci, jaká je nejpamátnější čili nejextrémnější změna teploty v denverské historii:

42,2 stupně Celsia (76 stupňů Fahrenheita)!

V sobotu 13. prosince 2008 kolem 14. hodiny bylo zaznamenáno až 14,4 stupně Celsia (58 stupňů Fahrenheita), druhého dne večer se ochladilo až na -27,8 stupně Celsia (-18 stupňů Fahrenheita). Přičemž v prvních 7 200 sekundách pondělka (15. prosince 2008) bylo dosaženo teplotní dno -28,3 stupně Celsia (a zároveň byla definována podoba jeho nového totálního minima).

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...