PŘEDBĚŽNĚ O TEPLU V USA

22.2.2018 8:09 | Autor: Kamil Sojka

Věděli jste, že na půdě Spojených států amerických kromě mnoha jiných žije počasolog-rekordman? V budoucnosti se za ním zkusíme vydat a poptat se co a jak. Nyní k tématu.

Kde byste hledali město zvané Syrakusy?

A) v Chorvatsku

B) v Itálii

C) v Řecku

Takzvaná zlatá střední cesta je i tentokrát správnou odpovědí. Současně je však zavádějící. Syrakusy totiž sídlí také za oceánem, jmenovitě ve středním New Yorku. Byly pojmenovány právě po italských Syrakusech a stejně jako ony jsou domovem pro plus mínus 130 000 lidí (americké jsou o něco lidnatější). Zatímco na východě Sicílie se v kontextu počasovém nic zvláštního neudálo, nedaleko jezera Ontario bodoval jihozápadní vítr.

Newyorské Syrakusy vedou záznamy o projevech troposféry již od letopočtu 1902, takže necelých 120 let. Dosti dlouho platilo, že absolutní maximum 20. února činí 65 stupňů Fahrenheita (18,3 stupně Celsia). Stanoveno bylo v roce 1930, loni tím pádem završilo sedmaosmdesátý rok svého působení. Z toho dále vyplývá, že předevčírem mělo oslavit své osmaosmdesáté narozeniny. Mělo, neoslavilo, milost neznající vítr vanoucí od jihozápadu mu zlomil vaz. Teď vážněji:

Dne 20. 2. 2018 se stát New York ocitl mezi tlakovou níží se středem nad západními Velkými jezery, jež postupovala severovýchodním směrem, a majestátně vzhlížející tlakovou výší s centrem nad Atlantickým oceánem. Svou zadní partií však spravovala vzdušný prostor Floridy, Mississippi, Tennessee a dalších. Právě ona sehrála klíčovou roli v tom, že až k hranicím státu Maine doputoval teplý vzduch pocházející z Karibiku. Pokud bysme, pardon – pokud bychom žili na americkém východním pobřeží, pánové v oblecích majících za sebou synoptické mapy a spol. by nás důkladně zaškolili o tom, že tam i támhle evidovali nový teplotní rekord. Netřeba dodávat, že rekord zcela nekorespondující se zimou (podrobněji později – kvůli časovému posunu).

Středonewyorské Syrakusy by o tom mohly vyprávět, vždyť před 48 hodinami čelily až 69 stupňům Fahrenheita, z našeho úhlu pohledu 21 stupňům Celsia, zásluhou čehož bylo bez debat pokořeno 65 stupňů Fahrenheita (18 stupňů Celsia) z počátku 30. let minulého století.

Závěrem:

Noc z úterý na středu v Syrakusech nešla pod 15,6 °C, přesto 7,2 °C z roku 1997 (nejvyšší denní minimum pro 21. únor) zdoláno nebylo. Proč? Změna vzdušných mas – v 10 hodin 21,7 °C, ve 13 hodin 6,7 °C. Ale pozor, protože teplota vzduchu tečovala až 23,9 °C, padlo 18,3 °C ze sezóny 1997.

Extrémně teplo bylo i v New York City – ve 13 hodin 23,3 °C, 20,0 °C z ročníku 1953 nemělo šanci.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...