ČTVERO ZIMNÍCH REKORDŮ NA STARTU JARA V NEVADĚ

8.3.2018 9:07 | Autor: Kamil Sojka

Jak první březnový týden začal, tak také skončil – zimně. Příkladem v sedmdesátitisícovém Mostě beze sporu ano, neb po svátečně mrazivém 1. březnu, jenž zplodil nejnižší denní teplotu -11,8 °C, následoval nezvykle sněhomilný 6. březen, jemuž se podařilo vše obalit relativně silnou vrstvou sněhu, zejména zásluhou večerního štědřejšího a především déletrvajícího sněžení při teplotách symbolicky nad 0,0 °C. Rovněž probuzení do 7. března vypadalo dosti zimně, nicméně 8 °C v maximu bylo rychlým vystřízlivěním. Nejspíše poslední nervový záškub zesnulé meteorologické zimy to byl ale vskutku pohledný.

Sněhové vločky brázdily nejspodnější vrstvu atmosféry také v Nevadě, jmenovitě v plus mínus dvacetitisícovém městě Elko nalézajícím se zhruba 525 km strmě severozápadně od Las Vegas v polohách okolo 1 550 m n. m. Minulý pátek, to znamená 2. března, tady nasněžilo celkem 15 cm sněhu, čímž byl pokořen rekord z letopočtu 1962, a to 14 cm. Přitom ještě na přelomu čtvrtka a pátku teploměr hovořil o necelých 6 °C, avšak nedlouho před 5. hodinou teplotní křivka slétla k bodu mrazu a odstartovala promenáda ledových krystalků.

Skoro 200 km jihovýchodně od Elka sídlí asi čtyřtisícové městečko Ely (2 000 m n. m.). I to bylo terčem rekordně velkorysého sněžení – sobotních 18 cm bez diskuzí atakovalo výkon 3. března 1896, v němž Ely obdrželo 15 cm onoho sněhobílého přírodního materiálu.

Meteorologická stanice v Eurece v pondělí 5. března zaznamenala až -29,5 °C, ještě drsněji však bylo v úterý 6. března, když se v pozdním večerním čase teplota vzduchu vydala až k -39,6 °C. Shledáváte-li tuto hodnotu s ohledem na nevadské klimatické možnosti přehnaně nízkou, máte pravdu. Vůbec se totiž nejedná o Eureku nevadskou, nýbrž tu kanadskou (nunavutskou). Eureka v Nevadě (2 000 m n. m.), jež je mimochodem domovem pro ani ne 1 000 pozemšťanů, takovouto kosou nedisponovala. Přesto zchladila, pořádně – předpředevčírem svému lidu dopřála až -23,9 °C, předevčírem ještě o trochu přitvrdila a slevila až na -26,1 °C. Do zapomnění vešel 5. a 6. březen 1991 (-16,7 a -16,1 °C).

Když už jsme u těch zimních rekordů:

Fargo (přes 120 000 obyvatel) v Severní Dakotě v prvotních 24 hodinách aktuálního týdne rovněž mělo tu čest s raritně intenzivním sněžením. V čase 0:00 až 18:00 se na zemském povrchu usadilo dohromady 19 cm sněhu, zásluhou čehož byl pokořen stařičký záznam z 5. 3. 1896, kdy se do Farga vydalo 11 cm sněhu.

Great Falls v centrálním sektoru Montany bylo v neděli 4. března pocukrováno 13 cm sněhu, pročež 4. březen 1918, jehož skórem jest 10 cm, tratilo na své sněhonosné výjimečnosti.

Sníh se včera skloňoval i na severovýchodním pobřeží Spojených států, kde úřadovala další tlaková níže. Těsně před příchodem srážkového pásma předpovědní modely slibovaly až plus 30 cm sněhu, konkrétně pro New Jersey, východ Pensylvánie či jižní New York včetně New York City. V České republice v dohledné době celoplošné (ani menší) zasněžování nehrozí, naopak to vypadá na věru jarní hodnoty.

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...