REKORDUCHTIVÉ BOUŘKY POD VELKÝMI JEZERY

4.4.2018 21:33 | Autor: Kamil Sojka

999 až 995 hPa, tak podle varšavského barometru vypadal atmosférický tlak v úterý 3. 4. 2018 mezi 16:00 až 22:00. Měřil velmi dobře, neboť tou dobou nad Varšavou prolétal střed tlaková níže, jenž měl ručičky nedigitálních tlakoměrů srážek právě až k 995 hPa. Cyklóna se přiřítila od jihozápadu, nejdříve tedy varšavskému lidu dopřála trochu tepla, které posléze vymazala severovýchodním větrem. Teploměr toto počínání zvěčnil: 11 °C v 18:00, 14 °C v 19:00, 16 °C ve 20:00, 11 °C ve 21:00, 7 °C ve 22:00, 5 °C ve 23:00, 3 °C ve 24:00. Živý večír v polském hlavní městě?

Kdepak, ačkoli počasí v metropoli našich severovýchodních sousedů psalo obdobný scénář, výše zmíněná data pochází z meteorologické stanice ve Varšavě na severu podjezerní Indiany, přesněji asi 99 770 m jihovýchodně od jihovýchodního břehu velké louže mezi Illinois, Wisconsinem a Michiganem, kterou je samozřejmě Michiganské jezero.

Po zadní straně nastíněné oblasti nízkého tlaku prchající přes Missouri a Velká jezera do Ontaria a Québecu, s malou pomocí ze strany předního okraje tlakové výše se srdcem tepajícím nad Jižní Dakotou a spol. (nemluvě o anticyklóně nad Labradorem), se k americkému jihovýchodu prodíral teplem méně obdařený vzduch mající kořeny kdesi v Kanadě. Netrvalo dlouho a na trase začínající u Mexického zálivu a končící u kanadské kotvy (tj. nejjižnější sektor Ontaria) se rozprostřela studená fronta. Na ní, resp. před ní se vyskytly bouřky, konkrétně nejen během úterního pozdního odpoledne, podvečera a večera. K masové produkci tornád možná nedošlo, naštěstí, nicméně po síni slávy se některým bouřkám zachtělo.

Zaokrouhleně 900 000 a s aglomerací přes 2 000 000 obyvatel mající Indianapolis je nejpočetnější a nejvýznamnější lokalitou v Indianě. Předevčírem se stala terčem hned dvou bouřek, první se angažovala v ranních hodinách, ta druhá ve večerních. Oblačnosti bylo po celý den dostatek, popravdě čtyřiadvacetihodinové zataženo. V Indianapolisu se stejně jako ve Varšavě denního maxima dočkali kolem západu slunce, jmenovitě ve 20:00, když teplotní křivka škrtla o 18,9 °C (o 12 hodin později 0,0 °C). Podstatnější je však to, že ve srážkoměru našlo ubytování celkem 99 mm srážek, přičemž obšírná většina z nich (přes 80 mm) se do něho vydala mezi půlnocí a 14:00.

Leč indianapoliský meteorologický deník startuje v pátek 10. 2. 1871, letos byl svědkem nejsrážkonosnějšího 34. dne meteorologického jara za dosavadních 147 let. Předvčerejších 99 mm totiž i s poměrně velkou rezervou pokořilo do nedávna rekordní záznam z roku 1892, jenž byl roven 49 mm.

Plus minus 166 960 m východně od indianapoliského centra, na půdě jihozápadního Ohia, se nalézá Dayton, městečko, které je domovem pro ani ne 150 000 pozemšťanů. Daytonští meteorologové započali s archivací troposférických projevů o něco později než jejich západnější kolegové, hmatatelně v pátek 2. 6. 1893. V rámci sezón 1893 až 2017 platilo, že totálním srážkovým maximem 93. (občas 94.) dne roku je 45 mm. Odkazovalo na ročník 1913 (a taktéž 1957).

Povelikonoční cyklóna jej skrze kumulonimby navýšila, z původních 45 mm na současných 73 mm.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...