SILNÉ SNĚŽENÍ U MADRIDU

11.4.2018 8:08 | Autor: Dagmar Honsová

Počasí v jihozápadní, západní, jihostřední a střední Evropě v úterý 10. 4. 2018 ať už tím či oním způsobem diktovalo pole nízkého tlaku. Česká republika byla na jeho východním neboli předním okraji, proto ten příliv teplejšího vzduchu z jižnějších zeměpisných šířek a s ním spojené „náctileté“ a „cetileté“ teploty. (V České Lípě, v Doksanech, na Chomutovsku, na Mostecku nebo v Ústí nad Labem okolo 21 až 23 °C, jinak povětšinou spíše kolem 15 až 19 °C.)

Do Španělska (a samozřejmě také do sousedního Portugalska) však tentýž tlakový útvar naháněl vzduch mající kořeny až v polární oblasti. Jak je to možné, když jeho severní cíp olizoval jižní Skotsko, tedy mírný podnebný pás? Nad Skandinávií seděl střed tlakové výše, jejíž nejsevernější část zasahovala až nad Barentsovo moře, takže nad jih Severního ledového oceánu. Kdybychom byli vzduchem, skrze sever, východ a jih této anticyklóny bychom se dostali až k západnímu pobřeží Dánska, kde by si nás převzala ona tlaková níže. A po její hlavě a následně jejích zádech bychom sklouzli právě až na Pyrenejský poloostrov.

Společnicí Portugalců a Španělů se proto stala velká, věru srážkonosná oblačnost. Srážky z nemála procent přispěly k nízkosti pyrenejských teplot. Například v Madridu na stanici v areálu mezinárodního letiště Adolfa Suáreze (570 m n. m.) bylo v 16:00 naměřeno 5,8 °C, přičemž v předchozích 480 minutách (tj. v čase 8:00 až 16:00) napršelo přibližně 10 mm srážek. V Praze na letišti Václava Havla se v témže okamžiku skloňovalo jak horší polojasno, tak také 19,5 °C. Před rokem, v pondělí 10. 4. 2018 v 16:00, Ruzyně hlásila jasno a 22,0 °C, kdežto Barajas jasno a 24,3 °C.

V hladině 800 hPa, jinak řečeno v nadmořské výšce v okruhu 2 000 m n. m. (fakticky u základen oblaků), i nad ní nicméně teplota vzduchu klesala pod bod mrazu, a proto Španělsko uspokojilo sněhomily. Vydatně sněžilo kupříkladu v oblasti lyžařského střediska Puerto de Navacerrada, jež se nachází asi 50 km severozápadně od madridského centra. Podle tamní stanice (1 894 m n. m.) mezi 8:00 až 16:00 nasněžilo 24,4 mm srážek. Přitom už ráno na zemi leželo 70 cm sněhu. Z toho mimo jiné vyplývá, že hory hledící na Madrid byly včera odpoledne sněhobělejší než vrchol Krkonoš. Jinak ale české velehory vedly, mimo jiné díky Labské boudě, kde plakalo přes 1,5 metru sněhu.

Kontrast jako Brno (Puerto de Navacerrada):

10. 4. 2018: Tmin -2,7 °C, ve 12:00 -2,7 °C, v 15:00 -0,8 °C, v úvodu dne 70 cm silná sněhová pokrývka.

10. 4. 2017: Tmin 5,2 °C, ve 12:00 15,7 °C, v 15:00 14,9 °C, Tmax 17,4 °C, sníh žádný.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...