PROMOKLÁ SARDINIE

5.5.2018 6:33 | Autor: Kamil Sojka

Tlaková níže, která na konci dubna spravovala severoafrický (východoalžírský a tuniský) vzdušný prostor, se v pondělí 1. května přestěhovala do centrálního Středomoří. A zjevně se jí tam zalíbilo, protože na záběrech z družice Meteosat figurovala také v pátek 4. května. Proto dejme tomu Sicilané mohli za sluncem a teplem cestovat na (dálný) severovýchod, například do Běloruska, které znovu, prakticky celé, nabízelo 25 až 30 °C. Názorně Palermo ve 14 hodin hlásilo zataženo, špetku dešťových kapek a 16,5 °C, kdežto Vitebsk v téže chvíli mluvil o skoro jasnu až polojasnu (něčím mezi tím) a dosti nadprůměrných 29,4 °C (se značnou rezervou pokořeno 25,0 °C z roku 1970).

V zásadě tytéž troposférické podmínky jako v Palermu panovaly i v Cagliari, s více než 150 000 obyvateli největším a zároveň hlavním městě ostrovní Sardinie, kde se 14. hodina prezentovala velikou oblačností a skromnějšími 18,0 °C (ve 4. květnech 2008 až 2017 zmíněný čas nabídl v průměru 21,2 °C, v minimu 18,0 °C [2010] a v maximu 23,2 °C [2009]). Třeba severoběloruský Polock, jenž je od Cagliari vzdálen asi 2 320 km, nenaměřil 18 °C, nýbrž 29 °C.

Srážky, srážky, srážky… V České republice je toto téma momentálně velmi suché, zato na Sardinii převelice mokré. Jednak díky členitějšímu terénu, největší zásluhy však v tomto případě patří oné „zaseknuté“ oblasti nízkého tlaku.

Pršelo, pršelo, pršelo… A to hodně. Do metropolitní oblasti se vydalo bezmála 70 mm srážek, to je nějakých 15 % ročního průměru (430 mm). Na severovýchodě Sardinie, jmenovitě v městečku Siniscola počínaje středou a konče čtvrtkem (tj. za 48 hodin) obdrželi dohromady 164 mm deště. Přitom květnovým standardem je něco kolem 35 mm, tedy 21 % toho, co se odehrálo v prvních dvou dnech měsíce. Co se dvanáctiměsíčního srážkového normálu týče, tak tím je 650 mm. Dále pohledné San Teodoro (zaokrouhleně 1 000 km strmě jihozápadně od Prahy), to během dvou dnů zavlažilo 134 l vody na m² s tím, že celoroční průměr je roven 550 l vody na m². Posada ležící v podstatě na půli cesty mezi San Teodorem a Siniscolou hostila v součtu 133 mm srážek, což představuje hnedle 23 % ročního rozpočtu.

Srážkoměr sídlící na mysu Frasca na sardinském západním pobřeží registroval 74 mm, tato hodnota se vztahuje na období od úterní do čtvrteční 8. hodiny, takže taktéž osmačtyřicetihodinová záležitost. Těmto 74 mm ještě předcházelo 24 mm, nyní je řeč o časovém úseku od pondělní 20. hodiny do úterního pozdního jitra.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...