NEDĚLNÍ NÁVRAT ZIMY DO FRANCOUZSKÉHO STŘEDOHOŘÍ

14.5.2018 6:11 | Autor: Kamil Sojka

Ač je Francouzské středohoří na rozdíl od toho Českého situováno o zaokrouhleně 1 000 km jihozápadněji, v neděli ráno (a rovněž po něm) hostilo sněžení, které souviselo s dlouhým pásem oblačnosti táhnoucím se od východního Islandu přes Britské ostrovy až do západního Středomoří. Jednalo se o soustavu několika front, prakticky všech příchutí (okluzní, studené, teplé), jež byla v zásadě zplozena dvěma klasickými a jednou výškovou tlakovou níží. I díky nim si do jihozápadní Evropy našel cestu chladnější oceánský vzduch, proto například v jihofrancouzském Toulouse bylo v 10 hodin 8,2 °C, kdežto v jihofinském Lahti 21,5 °C. K chladnosti samozřejmě přispěly srážky, ve Francouzském středohoří čistokrevně zimního rázu.

Počínaje středními polohami na mnoha místech došlo ke tvorbě souvislé sněhové pokrývky. Není se čemu divit, když i rtuti teploměrů sídlících standardně ve dvoumetrové hladině klesaly k bodu mrazu. Sníh byl sice vlhčího charakteru, nicméně leckde vyústil v několikacentimetrový koberec. S tím, že ve vyšších partiích Francouzského středohoří francouzští meteorologové očekávali až plus 10 cm sněhu. Dá se říci plnohodnotný návrat zimy, akorát více méně v půli závěrečné třetiny jara, čili poněkud kontraproduktivní. Pro zpestření dne nechť je ještě řečeno, že Milešovka v 10 hodin hlásila 17,0 °C.

Maloměstské Le Puy-en-Velay (cca 20 000 obyv.) nacházející se 440 km od centra Paříže v polohách kolem 800 m n. m. v úvodu Dne matek slevilo až na 0,3 °C, přičemž při teplotách do 1,5 °C obdrželo 20 mm srážek. Obšírná většina z nich byla v pevném skupenství, tedy ve formě sněhových vloček. Těm ale chvíli trvalo, než dobyly zemský povrch, takže v tomto případě tak úplně neplatilo, že 1 mm = 1 cm. Přesto Le Puy-en-Velay zbělalo. Přitom ještě v sobotu zaznamenalo až 18,0 °C a již v závěru jitra hovořilo o necelých 12 °C (v 10 hodin 13,9 °C).

Takto antijarní 13. květen se v tomto zákoutí Francie dlouho nekonal, přinejmenším v letech 2001 až 2017 bychom takový hledali marně. Teplotně byl nejblíže 13. květen 2002, jehož denní minimum bylo rovno 0,4 °C, avšak přes den dosáhl až na 21 °C a chumelenicí opravdu nedisponoval. Za posledním sněhobílým 13. květen se musíme vydat do roku 1995 (dle ranního měření 1 cm sněhu).

Jinde ve Francouzském středohoří:

Mende (cca 12 000 obyv., 932 m n. m.): Sobota se tvářila plnohodnotně jarně, v nočním a jitřním čase odmítla sejít pod 6,8 °C a po poledni škrtla o hranici 16,8 °C. Oblaků pravda hodně (zataženo). Její následnice však jaro bleskurychle smázla – mezi 5. až 8. hodinou až 0,1 °C a k tomu do oběda (1,0 °C) něco málo přes 15 mm srážek ve sněhu. Nutno dodat velmi zvlhlého. V rocích 2009 až 2017 se 13. květen prezentoval v průměru 12 °C, minimu 1,6 °C (2013) a maximu 27,7 °C (2015).

Nahoře na hoře Aigoual (1 567 m n. m.) byl konec týdne drsným. Třeba v 11 hodin na anemometru 122 km/h (nárazovité tempo) a na sousedním teploměru -2,5 °C. Pocitově tudíž nějakých -14 °C. Nemluvě o vydatném sněžení, v době od sobotní 23. do nedělní 11. hodiny v součtu 19 mm srážek v ledových krystalkách. V první půli víkendu nemrzlo, po o až 8,1 °C, před ním ne méně než 6,1 °C. Desatero zesnulých 10. květnů v číslech: 7,7 °C, -1,2 °C (2013), 22,6 °C (2015).

 

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...