SEVEROAMERICKÁ POUŤ (DOSTI) TEPLÉHO VZDUCHU

12.6.2018 10:10 | Autor: Kamil Sojka

Žití v sousedství severního polárního kruhu zajišťuje, ale zároveň nezajišťuje totální ochranu od ataků ze strany mas teplého až horkého vzduchu. V tomto aspektu je rozhodujícím faktorem zeměpisná délka, jinak řečeno tvar pevniny, na níž se dané místo nachází. Kupříkladu na severu Islandu, přesněji na ostrůvku Grímsey (něco málo přes 5 km², tj. plus minus 1 % Prahy) je získání azylu před parnem jasnou záležitostí – namátkově ve dnech 11. 6. 2008 až 11. 6. 2018 se zde teploty pohybovaly v průměru okolo 4 °C s celkovým rozptylem od -10,5 do 19,6 °C. Avšak o nějaký ten poledník západněji tomu tak úplně není.

Všichni víme proč (obrovský kus země = téměř bezlimitní tekutost vzdušných mas), takže pojďme rovnou k věci:

Nad Beaufortovým mořem, jež omývá Aljašku a kanadské provincie Yukon a Severozápadní teritoria, se na konci minulého týdne usadila tlaková níže. Docela hluboká, tlak měla srážet pod 985 hPa. Hned pod ní se zdržovalo a tím pádem na ni navazovalo další cyklonální pole sestávající ze dvou oblastí nízkého tlaku. Pole jejich působnosti začínalo kdesi na pomezí Yukonu a Severozápadních teritorií a končilo až u utahského Solného jezera. Proto až k nevadsko-oregonské hranici pronikl vzduch mající kořeny v Arktidě. Dá se říci, že zbytku Severní Ameriky vládla tlaková výše, resp. několikero tlakových výší. Jejich postavení bylo takového rázu, že vzduch z Mexika a spol. přes Texas, Nebrasku a kdoví co ještě dotáhly až za hranice severního polárního kruhu – viz. teplotní mapa (její docela ostrý vzhled, hlavně na severu, je samozřejmě dán limitovaným počtem stanic a softwarem, který na základě jejich dat generuje barvy, to jest mapu samotnou).

Nahoře v Manitobě, u obecně dosti ztuhlých vod Hudsonova zálivu, leží městečko Churchill. Pravda, k severnímu polárnímu kruhu to má docela daleko (asi jako norské Oslo), přesto stojí za zmínku, že sem neděle 10. 6. 2018 přinesla až 29,8 °C a pondělí již v 7:00 zprostředkovalo 19,7 °C. Tyto hodnoty sem statisticky nepatří, nedělních 30 °C s přehledem spálilo 24,8 °C naměřených v r. 1988 a v zásadě zase nechybělo až tolik mnoho k ataku stávajícího totálního maxima pro měsíc červen, jímž je 32,2 °C. Datuje se na pátek 29. 6. 1984. Zima 2017/2018 se mimochodem představila průměrnými -25 °C, nejnižšími -42,0 °C a nejvyššími -4,7 °C. Čili stoprocentní ledovost.

Na stanici u jezera Ennadai (jižní Nunavut, 61,1° s. š.) bylo před pondělkem naměřeno až 25,3 °C, pročež zesnulo jak stříbrných 19,4 °C zaznamenaných v rocích 1955 a 1966, tak téže zlatých 23,0 °C registrovaných v sezóně 1995.

Poněkud osamocená, meteorologii však plně věrná automatická stanice nalézající se na jihovýchodě Severozápadních teritorií (63,3° s. š.) v neděli čelila až 24,5 °C, o osudu 24,1 °C prožitých v polovině 90. let 20. století (1995) tudíž bylo rozhodnuto.

Být zdejší teploměrná síť hustší, bezesporu by výčet nedělních (i „přilehlých“) nejvyšších denních teplot a v tomto případě i nových teplotních rekordů byl o poznání bohatším a tedy zajímavějším. Každopádně „počasová pružnost“ Severní Ameriky o sobě dala znovu vědět.

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...